2018. feb 05.

6 csodaszép látnivaló Lisszabonban!

írta: BakancslistaVadász
6 csodaszép látnivaló Lisszabonban!

belen-tower-1359337_960_720.jpg

Európa egyik, ha nem a legszebb fővárosa, ahol a  várost keresztül kasul bejárják a hangulatos, mára már turistalátványossággá vált old school villamosok, melyek egyedi kialakításukkal  Lisszabon egyik jelképévé váltak. A város  egész évben kiváló programokat tartogat számunkra, akár a fiatalabb, akár az idősebb generációt képviseljük.  A megunhatatlan város megannyi látnivalóval rendelkezik, így érdemes pár napot eltölteni itt.

 

1.  Belém-torony

A Torre de Belém egy igen jelentős portugál történelmi emlékmű, amely fontos szerepet játszott az ország történetében, elsősorban a háborúk és a földrajzi felfedezések vonatkozásában. 

A Belém-torony megőrzésére tett első erőfeszítések a XX. század derekán kezdődtek, és azóta is több kisebb-nagyobb renováción ment keresztül. Az UNESCO 1983-ban a Világörökség részének nyilvánította.

Az erősség a Tajo folyó északi partján áll, onnan uralja a főváros felé tartó vízi útvonalat. A torony jellegzetes Mánuel stílusban épült, melyet magáról Mánuelről neveztek el. Az építmény Lisszabon, és egyben az erős, a földrajzi felfedezések korában nagyhatalmi szerepet játszó Portugália jelképe. Az egyszerre gyönyörű és gazdag történettel bíró erődítmény kihagyhatatlan célpont mindazok számára, akik egy kicsit is érdeklődnek a történelem iránt.

Közlekedés: 27, 28, 29, 43, 49 busz vagy 15 villamos

Nyitva: 10:00-17:00 kedd-vasárnap

Érdemes egy turista kártyát venni, amivel számtalan helyre ingyen vagy nagy kedvezménnyel lehet eljutni. Árak és Infó: https://www.lisboacard.org/prices/

Belém torony

2. Castelo São Jorge – Szent György vár

A Szent György fellegvár a Tajo hegy tetején helyezkedik el és pompás rálátást nyújt a városra.  Itt fogadták az Indiai utazásról visszatérő Vasco de Gammát. A turisták körében is igen népszerű, melynek egyik tornyában – Torre de Ulisses – egy periszkóp segítségével 360 fokban megtekinthetjük a portugál fővárost és csodáit.

Közlekedés: 37. busz vagy 12. vagy 28. villamos

Nyitva: 09:00-18:00/21.00  

Belépő ára és info: ide kattintva 

Szent György vár

3.  A lisszaboni 28-as villamos

Ha azt mondjuk, hogy Lisszabon, akkor első körben mindenkinek a sárga 28-as villamos ugrik be. Hasonlóképpen, mint idehaza itt is látványosságnak számít az ősrégi, ám nagyon dizájnos villamos. Elképesztő a pályavezetése, ahogyan kialakították, mert a legszűkebb kis sikátorokban is közlekedik.

Vannak, akik nem szeretnek belül utazni, így felkapaszkodnak a villamos végiben és út közben valahol leugranak. Ha módunk van rá, mindenképpen üljünk fel rá és fedezzük fel Lisszabont.

28 villamos

4. Ócenárium

Tudtad, hogy a világ második legjobb akváriumaként tartják számon?

Számtalan különleges hal található itt, ahol a egészen csodálatos látványban lesz részünk. 5 millió liternyi víz található az akváriumokban.

Cím: Esplanada d. Carlos

Nyitva: 10:00-20:00

Belépő ára és info: ide kattintva

Ócenárium-Lisszabon

5. Jeromosok kolostor

A Szent Jeromos-kolostor, ami Vasco da Gama-nak és India felfedezésének állít emléket. Az egyik legkülönlegesebb része a gótikus kápolna és a kolostor, ahol számos, híres portugál történelmi személyiség sírját is megtaláljuk.

Hol van: Praça do Império

Nyitvatartási idő: kedd-szombat; 10 és 17 óra között (nyáron 18:00 óráig nyitva tart), hétfőn zárva

Belépő és infó: ide kattintva

Jeromosok

6. Vasco da Gama híd

17,2 km-es hosszával ez Európa leghosszabb hídja a viaduktokkal együtt számítva. A Vasco da Gama híd várható élettartama 120 év és úgy lett megtervezve, hogy ellenálljon akár 250 km/h erősségű szélnek, továbbá hogy képes legyen fennmaradni körülbelül 4,5-szer erősebb földrengés esetén is, mint amilyen az 1755-ös történelmi lisszaboni földrengés volt. Utóbbi a becslések szerint 8,7 pont erősségű volt a Richter-skála szerint.

Vasco da Gama híd
Szólj hozzá