2018. aug 14.

Miért kell felhúzni az ablakredőnyt és miért sötétítik be az utasteret fel- és leszállásnál?

írta: BakancslistaVadász
Miért kell felhúzni az ablakredőnyt és miért sötétítik be az utasteret fel- és leszállásnál?

repuloablak-e1458537803778-1024x573.jpg

Repüléskor számtalan szabályt kell betartani, ami az utasok biztonságát védik. Az egyik ilyen, hogy a fel és leszállás előtt az ablakok sötétítőit fel kell húzni az utastérben a másik pedig, hogy amikor a repülő éjszaka száll fel, az utasteret a felszállás idejére elsötétítik. De vajon mi szükség van erre?

Az ablakredőnyre a választ a légiutaskísérőtől kapjuk meg: 

Ha vészhelyzet van, ki kell látnunk az ablakon keresztül, hogy felmérjük a kinti körülményeket"

A biztonságunkért felelős személyzetnek meg kell győződnie arról, hogy a vészkijáratnál nincs-e roncsdarab, víz vagy tűz, ami akadályozná a kiszállást. Ebben az esetben másik kijárat felé kell irányítani az utasokat. „Kis dolognak látszik, de egy vészhelyzetben minden másodperc számít"

Az utastér sötétítésére a választ pedig egy pilótától kaptuk meg:

„Ez egy biztonsági előírás"

A lezuhanás valószínűsége fel- és leszálláskor magasabb. A lezuhanáskor, amikor a fények kialszanak,időbe telik, amíg az emberi szem alkalmazkodik a sötétséghez,az elsötétítéssel viszont vészhelyzet esetén gyorsan lehet evakuálni az utasokat

Van azonban egy másik oka is a világítás levételének, ami szintén a vészhelyzetkor lehet hasznos. Így ugyanis jobban látszanak azok a fluoreszkáló fények a folyosón, amelyek az utasokat segítik a gép elhagyásakor. Márpedig a gyorsaság fontos:evakuáláskor 90 másodpercen belül mindenkinek el kell hagynia a fedélzetet.

Szólj hozzá